Jó így az elején tisztázni, hogy hányféle típus közül választhatunk, ha mondjuk főzőlapot szeretnénk vásárolni.Alapvetően négy típussal találkozhatunk, a gáz főzőlapokkal, a kerámia főzőlapokkal, az elektromos főzőlapokkal és az indukciós főzőlapokkal. A négy típus négy vásárlótípusnak ajánlott pénztárcához, és felhasználási módhoz mérten. A gáz főzőlapok gazdaságosak, gyorsan reagálnak, viszont balesetveszélyesek. A legnagyobb előnye épp a gyorsaság, meggyújtáskor azonnal meleg, ha eloltjuk, akkor pedig gyorsan kihűl. Takarítása viszonylag nehéz, beszerelése és karbantartása gázszerelőt igényel. Az elektromos főzőlapok már nem nagyon vannak forgalomban, mert kevéssé gazdaságosak, és nehezen tisztíthatóak. A kerámia főzőllap jelentősen könnyebben takarítható, és gazdaságosabb is, mivel a főzőzónákat szabályozhatjuk. A balesetek elkerülése árdekében általában jelzik, ha a főzőlap még meleg. Sajátos főzési technikát igényel, hiszen ha lekapcsoljuk, a főzőlap még meleg marad, és továb főzi az ételt. A legújabb módszert az indukciós főzőlapok jelentik, melyek üvegkerámia felületük miatt szintén egyszerűen tisztíthatók. Speciális, mágnesezhető efdényeket igényel, erről volt már szó egy korábbi bejegyzésben.